03 Grudzień, 2016

  • Instagram
Święto Chleba i Piernika w Jaworze 28-30 sierpnia 2015!

Święto Chleba i Piernika w Jaworze 28-30 sierpnia 2015!

jaworŚwięto Chleba i Piernika wyrosło z tradycji jaworskiej ziemi, z bogato zapisanych kart historii, których materialne ślady w piastowskim Jaworze każdy może zobaczyć, a nawet ich dotknąć. To kontynuacja dorobku naszych przodków i część naszej tożsamości, religii i kultury, nieodłącznie związana z Jaworem od niemal 700 lat wstecz…

Święto Chleba i Piernika, będące kontynuacją Międzynarodowych Targów Chleba łączy sztukę i najwyższy kunszt piekarniczy z różnorodnością smaków, gatunków i metod wypiekania. W roli głównej – jaworski chleb. Jego siła tkwi w smaku, odpowiednia miękkość, właściwa kruchość, przyjemny zapach, ale przede wszystkim skład i receptura, tak dalekie od wielkoprzemysłowych produkcji.

Święto Chleba i Piernika ma również charakter wystawienniczy i rzemieślniczy. Integruje środowisko branżowe, tworzy i buduje pozytywne relacje pomiędzy producentami i konsumentami, ukazuje nowoczesne rozwiązania technologiczne w dziedzinie piekarstwa i cukiernictwa, wreszcie promuje wiodące na polskim rynku firmy związane z branżą.

Zapraszamy Państwa do przeżycia niezwykłej przygody. Mistrzowie piekarnictwa z całej Polski i z zagranicy prezentować będą swe wypieki, a na stoisku animacji piekarniczych z bliska będzie można się przyjrzeć prawdziwym dziełom sztuki. To właśnie tu powstają wspaniałe bochny, dziesiątki form i setki smaków, wypiekanych od początku do końca na oczach gości.

Nie brakuje atrakcji dla miłośników słodkości i dzieci. Podczas animacji powstają niezwykłe torty i ciasta, własnoręcznie można nauczyć się je przyozdabiać korzystając z profesjonalnych rozwiązań. W dłoniach cukierników powstają postaci z bajek i baśni, kolorowe kwiaty, perły, zwierzątka. Ile dzieci, tyle pomysłów!

Zapach cynamonu i przypraw zaprowadzi Państwa wprost na stoiska z piernikami, własnoręcznie tworzonymi i ozdabianymiprzez uczestników święta. Receptury z XVI w. i współczesne, a do tego kolorowy lukier, finezyjne kształty, ozdoby, wyborny smak. Palce lizać!

Wszystkich piekarzy i cukierników zapraszamy już dziś do wzięcia udziału w konkursie na Rzeźbę Piekarsko-Cukierniczą, a Państwa na niezwykłą wystawę rzeźb stworzonych dzięki niezwykłym talentom i pasji polskich piekarzy i cukierników. Podczas głosowania widzowie dokonają wyboru tej najpiękniejszej, tym samym dając sobie szansę wygrania upominków.

Przed nami również kolejna edycja konkursu na „Piekarza Roku”. Poznamy tego najlepszego w naszym kraju, który może setki kilometrów stąd, każdego dnia serwuje swoim klientom zdrowy, smaczny, polski chleb.

Anna Starmach – mistrzyni sztuki kulinarnej, absolwentka szkoły kucharskiej Le Cordon Blue w Paryżu, jurorka programu Masterchef i prowadząca program Pyszne 25, zaprosi nas w krainę wykwintnych smaków, które można i należy łączyć z chlebem. Na deser – jak przystało na święto piernika – będzie piernik w nowej odsłonie.

Wybory Miss Jawora powracają na jaworski Rynek. Najpiękniejsze jaworskie dziewczęta staną w szranki o tytuł Miss piastowskiego grodu oraz Miss Piekarzy i Cukierników. A na scenie dwa mocne głosy, gwiazdy polskiej muzyki – Ewelina Lisowska i Mrozu.

 

jawor

źródło: http://www.schip.jawor.pl/o-imprezie/scip-2015/

Baner w newsie 851×315
Baner w newsie 851×315

Autor:

Fotograf i meloman, fanatyk nietuzinkowych brzmień, poszukiwacz oryginalnych rozwiązań, zawsze chadzający własnymi ścieżkami. Z bardziej poważnych tematów - stypendysta Prezydenta Miasta Wałbrzycha w dziedzinie artystycznej w roku 2015, z zamiłowania dziennikarz muzyczny i zaciekły krytyk, a w dodatku zodiakalny wodnik :)

Ostatnie

Napisz Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.