09 Grudzień, 2016

  • Instagram
Święto Toruńskiego Piernika 2016  – najlepsza impreza kulinarna roku z piernikiem w roli głównej

Święto Toruńskiego Piernika 2016 – najlepsza impreza kulinarna roku z piernikiem w roli głównej

Święto Toruńskiego Piernika, które odbyło się 13 sierpnia w Toruniu, zamieniło toruńską Starówkę
w kulinarną, festiwalową scenę. Połączone z degustacją pokazy kulinarne znanych szefów kuchni – Mateusza Gesslera, Grzegorza Łapanowskiego oraz Philippe Abrahama, warsztaty piernikarskie pod okiem Mistrzów Piernikarskich z Fabryki Cukierniczej Kopernik, I Toruński Zlot Food Trucków, piernikowa kawiarnia, aleja piw rzemieślniczych, piernikowa gra miejska i koncerty muzyczne – to tylko kilka z wielu atrakcji tegorocznego programu imprezy, na którą tłumnie przybyli mieszkańcy Torunia oraz turyści z całej Polski.

Długi weekend sierpnia w Toruniu bez wątpienia upłynął pod znakiem piernika, który nie bez powodu doczekał się tu swojego dnia. Tegoroczne Święto Toruńskiego Piernika odkryło całkiem nowe oblicze symbolu miasta z 600-letnią historią i tradycją. Piernik tego dnia stał się bowiem bohaterem festiwalu kulinariów, który bogatym programem atrakcji zachwycił nie tylko adeptów gotowania, ale i znawców kulinariów. Dominował dobry smak, zapach kulinarnych fantazji, było słodko i pieprznie, jak to
z piernikami, a przede wszystkim nowocześnie i różnorodnie. Każdy bez wątpienia znalazł podczas Święta Toruńskiego Piernika 2016 coś, w czym rozsmakował się bez reszty.

Kulinarna odsłona Święta Toruńskiego Piernika

Największym show Święta Toruńskiego Piernika 2016 były prezentacje kulinarne znanych szefów kuchni, którzy zaproponowali całkiem nowe wykorzystanie toruńskiego piernika w kulinariach. Było smakowicie, ale i klimatycznie, bo centrum obchodów Święta była fosa tuż przy Ruinach Zamku Krzyżackiego i rozstawione w niej namioty sferyczne przypominające obserwatorium astronomiczne.

Podczas pierwszego pokazu Grzegorz Łapanowski zaproponował połączenie piernika z grillowanymi kaczymi sercami oraz pieczoną piersią  kaczki. Uczestnicy pokazu mogli skosztować również kaszankę
z konfiturą piernikową i cukrem muscovado.

Mateusz Gessler przygotował pierś z kaczki w sosie piernikowo-śliwkowym oraz schab w sosie
z piernika. Uczestnicy pokazów mogli nie tylko posmakować każdej z przyrządzonych na ich oczach potraw, ale również poznać tajniki kucharza, który instruował krok po kroku, jak przygotować prezentowane danie.

Philippe Abraham dał popis nie tylko gotowania na najwyższym, mistrzowskim poziomie, ale pokazał również, jak w 10 minut przygotować wykwintną i zaskakującą przekąskę lizaka z koziego sera
z duszonym jabłkiem i karmelizowanymi orzechami z  piernikiem. Drugą potrawą, zaprezentowaną podczas pokazu, były piernikowe napoleonki z marynowanym łososiem, musem chrzanowym
i szczypiorkiem.

W pokazach kulinarnych i warsztatach fotografii kulinarnej, które poprowadził Grzegorz Łapanowski oraz Jakub Wilczek fotograf kulinarny i reklamowy, wzięli udział także blogerzy kulinarni z całej Polski.

W obchodach Święta Toruńskiego Piernika wzięły udział także toruńskie restauracje, które
w jednym z namiotów, podczas kulinarnego turnieju, rywalizowały o tytuł mistrza piernikowych smaków. Przez najbliższy rok cieszyć się będzie nim restauracja  „Hole In One”, która przygotowała zwycięskie dania z piernikiem: pierś perliczki z masłem piernikowym i szałwią z sosem piernikowo-morelowym, skorzonera w mleku z goździkami, kaszankę z pęczakiem i kostką ze skrzydełka, puree
z białej kapusty i orzechów. Spośród pięciu restauracji laureata wybrało jury w składzie: szef kuchni Philippe Abraham, prof. nauk historycznych Jarosław Dumanowski oraz Rafał Markowicz z Fabryki Cukierniczej Kopernik.

Strzałem w dziesiątkę okazały się również strefa gastronomiczna usytuowana poniżej namiotów na Bulwarze Filadelfijskim oraz I Toruński Zlot Food Trucków. Już od piątku swoje flagowe dania serwowało trzynaście barów na kółkach. W menu oczywiście nie zabrakło piernikowych propozycji t.j.: hiszpańskie pierogi z piernikiem, czy policzki wieprzowe w pierniku. Tuż obok, nad samą Wisłą, na czas obchodów Święta powstała Aleja Piw Rzemieślniczych oraz piernikowa kawiarnia serwująca wypieczone specjalnie na tą okazję słodkości niedostępne na co dzień w sprzedaży.

Moc piernikowych atrakcji z piernikiem w roli głównej

Wśród atrakcji Święta Toruńskiego Piernika nie mogło zabraknąć warsztatów wypieku pierników pod okiem Mistrzów Piernikarskich oraz dni otwartych w Muzeum Toruńskiego Piernika przy ul. Strumykowej 4. Tu również odbyły się międzynarodowe warsztaty pod nazwą „PiernikoMania”. Artyści z Estonii, Finlandii i Polski tworzyli dzieła, których artystycznym tworzywem było oczywiście toruńskie ciasto piernikowe, na co dzień używane do produkcji w Fabryce Cukierniczej Kopernik. Motywem przewodnim prac artystów był anioł, który stanowi także symbol Torunia.

Do aktywnego odkrywania historii piernika zapraszała również gra miejska „Piernikowe Śledztwo”, której celem było podążanie szlakiem historii toruńskiego piernikarstwa. Za pomocą aplikacji
w telefonie, działającej podobnie do kompasu, uczestnicy gry podążali ulicami Starego i Nowego Miasta w poszukiwaniu obiektów, które w przeszłości mieściły wytwórnie pierników. Po intensywnym zwiedzaniu można było się zrelaksować m.in. na dziedzińcu Ratusza Staromiejskiego. Rodzinny odpoczynek, który rozpoczął się od piernikowego śniadania przy akompaniamencie Toruńskiej Orkiestry Symfonicznej, urozmaicały warsztaty i zabawy prowadzone przez Teatr Baj Pomorski.

Specjalnie dla najmłodszych w jednym z namiotów sferycznych przez całą sobotę odbywały się również animacje i zabawy edukacyjne. Najbardziej angażującym dzieci i młodzież miejscem okazała się strefa sportowa z trampolinkami oraz koszem do streetballa, gdzie rozgrywano  koszykarskie konkursy z udziałem specjalnych gości zawodników toruńskiej drużyny koszykarskiej Twarde Pierniki.

Pocztówką z pozdrowieniami z toruńskiego Święta Toruńskiego piernika 2016 jest zdjęcie żywej Katarzynki, którą utworzyli uczestnicy Święta Toruńskiego Piernika 2016.

 

Muzyczny finał świętowania i klubowa noc

Obok kulinariów, sportowych i artystycznych atrakcji, nie mogło zabraknąć muzycznego chilloutu. Na scenie głównej, usytuowanej w fosie przy Ruinach Zamku Krzyżackiego, przez cały dzień trwały przedstawienia artystyczne i koncerty, które zakończył finałowy występ zespołów Mikromusic
i Funkologia. Nad Wisłą rozbrzmiała fuzja jazzu, trip-hopu i rocka – czyli piękne melodie połączone
z magicznym wokalem Natalii Grosiak oraz uzdrawiający funk lekarzy Prywatnej Praktyki Muzycznej – zespołu Funkologia.

Tuż po 22:00 impreza przeniosła się do dużego namiotu „ZIEMIA” w fosie zamkowej, gdzie rozpoczęło się Silent Disco z udziałem trzech DJ-ów. Do dyspozycji uczestników było 150 par słuchawek, na których  – wybierając jeden z kanałów – każdy sam decydował, do jakiej muzyki będzie bawić się tej nocy. Święto Toruńskiego Piernika zakończyło natomiast oficjalne afterparty w Klubie ENERDE przy ul. Browarnej 6. Podczas imprezy zagrali: Kuba Karaś z electropopowego zespołu The Dumplings,
DJ Kovvalsky oraz  DJ Funktion.

Wyłącznym sponsorem Święta Toruńskiego 2016 jest Fabryka Cukiernicza Kopernik S.A., partnerem Urząd Miasta Torunia, Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego oraz Muzeum Toruńskiego Okręgowe w Toruniu. Patronat mediowy nad wydarzeniem objęli: Radio ESKA Toruń i Radio WAWA Toruń, Kuchnia+, Express Bydgoski, serwis kulinarny MojeGotowanie.pl, Nowości, NaszeMiasto.pl, magazyn SlowLife Food & Garden oraz Gazeta Wyborcza Toruń.

Baner w newsie 851×315
Baner w newsie 851×315

Ostatnie

Komentarz

Napisz Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.